AANBOD

Je kan wel hulp gebruiken met een aantal zaken maar je hebt geen behoefte aan therapie? Dan is “Altijd Voldoende Zelfvertrouwen” (pakket van 3 praktische sessies) misschien iets voor jou. 
Misschien heb je regelmatig te maken met soortgelijke problemen of loop je al lange tijd rond met hetzelfde probleem dat telkens weer opspeelt en wil je hier komaf mee maken. Dan is individuele psychologische begeleiding wellicht meer jouw ding.

"ALTIJD VOLDOENDE ZELFVERTROUWEN"

“Verdomme, ik had dàt moeten zeggen”, “Ik hou van mijn kinderen maar soms wil ik ze achter het behang plakken maar hoe reageer ik zonder mijn geduld te verliezen?”, “Ik wil nee zeggen maar dat lukt me toch niet”, …
Herkenbaar? Deze uitspraken verwijzen telkens naar een andere context maar hebben één ding gemeen: (een gebrek aan) zelfvertrouwen. 

Het pakket Altijd Voldoende Zelfvertrouwen omvat 3 sessies waarin we praktisch aan de slag gaan met concrete situaties waar jij tegenaan loopt. Het doel is om, zoals de naam het al zegt, voldoende zelfvertrouwen te ontwikkelen om deze en soortgelijke situaties aan te pakken.
Hoe werkt het? Je maakt vooraf een overzicht van momenten die naar jouw gevoel zijn misgelopen. Na een korte kennismaking gaan we in de eerste sessie aan de slag met die momenten. We bespreken kort wat er gebeurd is en waar je in vast liep. We leven ons in in een situatie naar jouw keuze en gaan na hoe we die kunnen ombuigen naar een positieve ervaring met voldoende zelfvertrouwen. 

Zie het als een soort rollenspel waarbij je in eerste instantie de situatie en jezelf in die situatie, herbeleeft. Dit gebeurt in alle veiligheid. 

Ik spiegel wat ik zie, we analyseren,scheppen duidelijkheid en bespreken tips over hoe het anders kan. Als dit goed aanvoelt, herneem je je rol en beleef je die van binnenuit, mét zelfvertrouwen. Meestal neem ik zelf ook een rol op als “medespeler” of als jouw spiegelbeeld. Dit doe ik zonder oordeel of kritiek. Als er nood aan is, of je wil graag verder werken op hetzelfde elan, dan breiden we het aantal sessies uit.

Deze manier van ervaringsgericht werken wordt vaak heel positief onthaald. Mensen zeggen dat ze, door de situaties te herbeleven, zowat een lichamelijke verandering gewaar worden. “Het is heel anders dan er enkel over praten”, hoor ik dan wel eens.
Anderzijds wordt ook wel aangegeven dat het herbeleven van specifieke situaties heel confronterend kan zijn. Het pakket “Altijd Voldoende Zelfvertrouwen” werkt op basis van vertrouwen en respect. We doen dit op jouw tempo en naar jouw aanvoelen. Het is tenslotte de bedoeling dat je er beter van wordt.

De sessies gaan door op de praktijk (Sint – Antonius of Westmalle) of als dat wenselijk is, op een locatie die een (belangrijke) rol speelt in de situaties die je wil aanpakken (vb bij jou thuis).

INDIVIDUELE PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING

abdij westmalle_2

Soms geraak je uit evenwicht door iets wat je mee hebt gemaakt, soms is het onduidelijk wat er precies voor zorgt dat je vastloopt. Als je na ons kennismakingsgesprek beslist om begeleiding op te starten, dan maken we tijd en ruimte om na te gaan hoe het met jou gaat. Zonder oordeel gaan we op zoek naar jouw eigenheid en zetten we in op zelfontplooiing en de ontwikkeling van veerkracht.
Dat klinkt misschien abstract en zweverig maar dit is moeilijk in algemene termen uit te leggen omdat elke begeleiding heel persoonlijk is. Een begeleiding is altijd duo-werk. Dat betekent dat we “naast elkaar wandelen”: jij doet je verhaal en deelt je ervaringen. Ik luister, geef feedback en deel mijn interpretaties met jou. Door deze wisselwerking ontstaan nieuwe inzichten. Die inzichten helpen niet enkel om meer vat te krijgen op je huidige situatie, ze kunnen er ook voor zorgen dat je toekomstige problemen het hoofd kan bieden. 

In principe kan je met eender welke vraag of bedenking bij me terecht. We bekijken samen wat haalbaar is en ik geef je, indien nodig, graag de contactgegevens van een collega of een organisatie die jou beter op weg kan helpen. 

Onze gesprekken kunnen bijvoorbeeld gaan over spanning en/of stress ervaren, je neerslachtig voelen, eenzaam zijn, angstig zijn, het niet meer weten, je leeg voelen, …

gespreksruimte 1
abdij westmalle_1

Sinds de corona-periode mag je “naast elkaar wandelen” letterlijk interpreteren. Naast consultaties in een gespreksruimte zijn ook wandelconsultaties mogelijk. We maken dan een wandeling in de omgeving van de abdij van Westmalle. Veel mensen verkiezen een wandelconsultatie en toegegeven, ik vind het zelf ook heerlijk. Als je je meer op je gemak voelt in een comfortabel zeteltje met bijvoorbeeld een kopje thee erbij, dan ben je heel welkom in de praktijkruimte.