Hoeveel gesprekken met de psycholoog heb ik nodig?

Een vraag die ik als psycholoog vaak krijg is “Hoeveel gesprekken zijn er nodig om mijn probleem op te lossen?” Een heel begrijpelijke en menselijke vraag. Je wil uiteraard zo snel mogelijk van je probleem af, je wil vooruit en – let’s face it – sessies bij een psycholoog zijn duur!
Hoe lang een traject bij een psycholoog duurt, hangt mijns inziens af van een drie factoren: de aard van het probleem, de klik met je psycholoog en de bereidheid om aan je probleem te werken.

 

Aard van het probleem

Ja, logisch lijkt me. Afhankelijk van waar je precies tegenaan loopt, zal een begeleiding langer of korter duren. Sommige mensen zijn verder geholpen met enkele inzichten over hoe zij bijvoorbeeld in de opvoeding van hun kinderen staan, andere mensen kampen al sinds hun tienerjaren met een eetstoornis en zoeken hun weg om hun leven weer in handen te pakken. De aard van het probleem is verschillend, ergo, ook de duur van het traject zal verschillend zijn.

Klik met jouw psycholoog

Misschien een ietwat aparte factor die het aantal sessies mee kan bepalen maar naar mijn aanvoelen zowat de belangrijkste. Tijdens elk kennismakingsgesprek, zelfs vaak al tijdens een eerste telefonisch contact, benadruk ik het belang van die klik. Je goed voelen bij iemand is een basisvoorwaarde voor een goede begeleiding. Het bepaalt immers of je bereid bent om dingen met je psycholoog te delen en of het mogelijk is om een vertrouwensband op te bouwen. Psychologische begeleiding is trouwens altijd duowerk tussen jou en je psycholoog.
Wat is dan een “klik”? Moeilijk in meetbare termen vatten, het is gebaseerd op een buikgevoel. Enkele tips hierbij: heb je het gevoel dat de psycholoog écht naar jou wilde luisteren? Komt de psycholoog oprecht over? Voel je je op je gemak bij deze psycholoog? Is het antwoord op deze drie vragen JA, dan kan je wellicht spreken van een “klik”.

De wil om te werken

Psychologische begeleiding doet pijn. In je portemonnee maar misschien ook wel gevoelsmatig. Je hebt een bepaald probleem dat je samen met je psycholoog wil aanpakken en in tegenstelling tot een medisch probleem zoals hoofdpijn, bestaat daar geen pilletje voor. Met andere woorden, je moet een weg afleggen alvorens je verder kan.
Het gebeurt dat mensen me dan zeggen “ik had gehoopt dat jij nu zou zeggen wat ik moet doen”. Het probleem met – zoals ik ze noem “Quick fix” -oplossingen is dat ze enkel werken op korte termijn. Ik kan met andere woorden wel enkele oplossingen suggereren die je dan één voor één kan gaan uittesten maar één: dit is een tijdrovend en dus ook een duur proces, twee: dit is mogelijks slechts een oplossing voor één specifiek probleem en drie: als je de aanpak niet zelf bedacht hebt of zelf ontwikkeld, is de kans minimaal dat je deze “oplossing” ook automatisch zal toepassen in andere situaties, laat staan dat ze in die nieuwe situatie voldoende antwoord biedt.

hoeveel gesprekken psycholoog
bron: https://comichouse.nl/sigmund-door-peter-de-wit/

Duowerk

Psychologische begeleiding is met andere woorden altijd duowerk. Dat betekent dat je samen met je psycholoog aan de slag gaat om te achterhalen wat jij nodig hebt. Een cruciale vraag hierbij is: “Ben je bereid om de volledige ervaring samen met je psycholoog aan te gaan, om binnen de veiligheid van de begeleiding dingen te proberen die misschien ietwat buiten je comfort zone liggen en om te durven voelen wat je voelt?” Hoeveel energie jij er in wil stoppen, zal bepalen hoe lang jouw traject duurt. 

Terzijde, ik wil je niet bang maken voor psychologische begeleiding, het zijn tegenwoordig geen Freudiaanse toestanden meer waarbij je op een divan moet liggen en je diepste hersenroersels uit de doeken moet doen. Ik wil maar aangeven dat psychologische begeleiding veel meer is dan “er eens over babbelen”. Het vraagt een inspanning, het is een engagement, van je psycholoog en van jezelf. 

Vijf gesprekken

Ik weet niet of het je is opgevallen maar twee van de drie factoren die ik hierboven heb beschreven, daar heb je zelf heel wat invloed op. Dat betekent dat jij grotendeels in handen hebt of je je doelen zal bereiken en hoe lang dat zal duren. En gelukkig maar! Stel je voor dat jouw resultaten volledig afhankelijk zouden zijn van zaken waar je geen invloed op hebt. Waarom zou je er dan tout court in investeren, toch? Nee, bij psychologische begeleiding heb je je groeitraject zelf in handen en jouw psycholoog zal jou hierbij helpen,

Ik zou vaag kunnen blijven over de vraag “hoeveel consultaties zijn er nodig” en het laten bij de toelichting over de factoren zoals ik die hierboven heb beschreven. Dat zou makkelijk en ook politiek het meest correcte zijn. En toch durf ik voor mezelf een getal noemen: vijf. Hiermee bedoel ik dat als als de hierboven beschreven factoren aanwezig zijn en er na vijf gesprekken nog steeds niks veranderd is, ik jou niet verder kan helpen. In dat geval zoeken we samen naar een alternatief.

Op de pagina AANBOD van deze website licht ik toe wat je kan verwachten van dat duo-werk.

Heb je graag nog meer info nodig over hoe therapie precies werkt? Op deze site vind je een beknopte maar heldere uitleg.

 

Jouw ervaringen

Ik ben heel benieuwd of jij ooit in begeleiding geweest bent bij een psycholoog? Hoe heb je dat ervaren? Hoe lang heeft jouw traject geduurd? Herken je de factoren die een invloed hierop hebben? Laat hieronder je opmerkingen achter. 

(NOOT: je hoeft uiteraard niet uit te wijden over de reden of de inhoud van je traject en gebruik ajb geen namen (ook niet van collega’s-psychologen). Kwestie van de privacy te garanderen).

Tot hoors, mails, ziens, blogs, …

Liefs, Ils

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *